RESVERATROL TANIYALIM

RESVERATROL TANIYALIM

RESVERATROL TANIYALIM

Resveratrol Nedir?

Resveratrol, bazı bitkilerde yaralanma ya da mantar enfeksiyonundan dolayı bitkiyi korumak üzere oluşan bir fitoaleksindir(fenolik bir bileşik). Dolaysıyla işlem görmemiş bitkide miktarı çok düşüktür. Mesela, üzümde en yüksek oranda kabuğunda; az miktarda ise çekirdeği, kökü, yaprağı ve sapında bulunmaktadır. Kırmızı şaraplar, özellikle ülkemizde üretilen bazı tipleri resveratrol içeriği bakımından zengindir. Ha bu tabii ki kırmızı şarap için demek değil! Alkolün zararlarını göz önünde bulundurmak lazım. Bunun dışında yer fıstığı, ahududu, dut, kızılcık, yaban mersini, fındık, Uzakdoğu’da yetişen Polygonum cuspinatum da bulunuyor ki kapsül, tabletlerde bu kullanılıyor.

 

Hakkında binlerce bilimsel çalışma var. Yapılmış ve hala yapılmakta olan. Fransız paradoksu denilen bir durum var, araştırmanızı isterim. Kısaca Fransızların yüksek doymuş yağlı beslenme, sigara ve genel hayat tarzlarına rağmen kalp damar rahatsızlıklarının oldukça az olduğu dikkat çekiyor ve araştırıldığında içtikleri kırmızı şaraptaki resveratrol sayesinde olduğu bulunuyor.

 

Resveratrolün Faydaları Nelerdir?

  • Kuvvetli antioksidan etkisi vardır. E ve C vitaminlerinden çoooook daha fazla.
  • Kardiyoprotektif ve ateroprotektif özelliktedir. Kalp damar sağlığının desteklenmesine, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcıdır.
  • Antienflamatuar etkisi vardır.
  • Nörodejeneratif hastalıkların (Alzheimer, Parkinson,…) önlenmesinde veya tedavisine ek takviye olarak kullanılabilir. Sinirler üzerine ve beyin üzerine oldukça olumlu etkileri bulunmuştur.
  • Antiaging, yaşlanmayı geciktirici etkisine dair hayvan deneyleri mevcuttur.
  • Karaciğer lipoproteinleri ve yağların sentezlenmesini düzenler.
  • Antiviral etkisi gözlemlenmiştir.
  • Antikanserojenik etkisi üzerine çalışmalar sürdürülmektedir. 
  • Bazı kremlerin içeriklerinde görmüş olabilirsiniz. Özellikle Fransız bir marka var ki resveratrol grubu ürünleri var hatta, adını vermeyeyim ama severim kendisini:P Kozmetolojide cildin kırışıklıklardan ve oksidatif stresten korunması, güneşin zararlı etkilerinin önlenmesi ve  yaşlanma sürecini yavaşlatması için resveratrol aktif içeriği kullanılıyor. Cildin hyaluronik asit, kolajen, elastin üretimini destekliyor.

 

Kullandığınız başka ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza/eczacınıza söyleyin. Her şeyin azı karar çoğu zarar. O yüzden günlük gereksinim kadar, doktorunuzun/eczacınızın önerisiyle gerektiği kadar almak kafidir. 

 

Etiketler: RESVERATROL TANIYALIM
Mart 02, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR