PSYLLIUM(KARNIYARIK OTU) TANIYALIM

PSYLLIUM(KARNIYARIK OTU) TANIYALIM

PSYLLIUM(KARNIYARIK OTU) TANIYALIM

Psyllium(Karnıyarık Otu) Nedir?

Latincesi “Plantago ovata” olan (ülkemizde görüntüsü itibariyle karnıyarık otu olarak bilinen) bitki tohumlarının kabuklarından elde edilir psyllium. Suda çözünen, polisakkarit yapısı sayesinde bağırsaklarda suyla birleştiğinde şişip jelimsi bir kıvam alan ve bağırsaklarda kolayca kayan, yüksek lif içeriği olan bir bitkidir. 

Lifli besinleri çok az tüketiyor, az su içiyor, sedanter bir yaşam sürüyorsanız kabızlığın pençesinde olabilirsiniz Tabiki yaşlılık, hamilelik, bazı ilaçların kullanımı, çeşitli rahatsızlıklar da buna sebep olabiliyor. Ama sizin elinizde olan kısma dikkat etmeniz lazım. Bu psyllium da size en büyük yardımcılardan biri olabilir.

 

Psyllium(Karnıyarık Otu) Faydaları Nelerdir?

  • Laksatif etkilidir. Yani dışkı yumulatıcı. Yani kabızlığa bitkisel çözüm 
  • Öğünlerle birlikte tüketildiğinde glikoz ve bazı toksinlerin emilimini engeller. Tip-2 diyabeti olan hastalarda yemek sonrası yapılan ölçümlerde glikoz emiliminin azaldığı gözlenmiştir.
  • Veganlar ve yumurta alerjisi olanlar için hazırlanan yemek tariflerinde kıvam vermesi açısından kullanılır.
  • Prebiyotik etkilidir. İnsanlar tarafından sindirilemeyen psyllium lifleri bakteriler tarafından kullanılır ve bağırsaktaki faydalı bakteriler çoğalır^^ Üstelik şişkinlik, gaz oluşumu ve rahatsızlık yapmadan Yani gaz sorunu yaşayanlar için de oldukça güzel bir alternatif.
  • Sindirim sorunu yaşayan IBS(Irritabl bağırsak sendromu), Crohn ve ülseratif kolit hastalarında rahatlama sağlar.
  • İshal olanlarda psyllium kabuğu fazla sıvıyı lif içerisine çekerek dışkının kıvamını katılaştırır. Yani ishale de faydalı kendisi.
  • Midenin boşalmasını geciktirerek daha geç acıkmaya, içine sıvı çekerek de liflerin şişip daha fazla hacim kaplaması ve doygunluk hissini arttırmasına yardım eder. Yani kilo vermeye, tokluk hissini arttırarak yardımcı olabileceğini söyleyebiliriz.
  • FDA (Amerikan Besin ve İlaç Dairesi), koroner kalp hastalıkları gelişme riskini azaltabileceğini bildirmiştir.
  • Total kolesterol ve LDL(kötü kolesterol) seviyelerini düşürür.

 

Zor doyuyorsanız yemekten yarım saat önce, kolay acıkıyorsanız yemekten yarım saat sonra bol suyla alınız. Onu aldıktan 2 saat öncesinde, sonrasında ilaç/vitamin kullanmamaya çalışın emilimini azaltmamak adına. Kullandığınız başka ilaçlar varsa, alerjikseniz mutlaka doktorunuza/eczacınıza söyleyin. Her şeyin azı karar çoğu zarar. O yüzden günlük gereksinim kadar, doktorunuzun/eczacınızın önerisiyle gerektiği kadar almak kafidir. 

 

Etiketler: PSYLLIUM(KARNIYARIK OTU) TANIYALIM
Şubat 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR