PROPOLİS TANIYALIM

PROPOLİS TANIYALIM

PROPOLİS TANIYALIM

Propolis Nedir?

Şu arıların yaptığı her şey mi güzel olur her şey mi faydalı olur kardeşim! Balı, poleni, sütü, balmumu, propolisi… Bu yüzden de zaten bir terim türemiş ya “apiterapi” yani arı ürünleriyle yapılan tedavi.

Arılar peteklerinin üzerini dış etkenlerden korumak için, bitkilerden toplayıp mum ve enzimleriyle karıştırdıkları bir maddeyle kaplıyor. İşte bu koruyucu maddeye propolis deniyor. Yunancada bu kelime “şehrin korunması” demek. Adının hakkını fazlasıyla veren bir kelime. Çünkü propolis bal arılarının hastalıklardan korunması, kovan duvarları ve petek gözlerinin kaplanarak hijyenik bir yaşama ortamı sağlanması, kovan içerisinde ölen canlıların kokuşmasının önlenmesi, yeni larvaların ölmesinin önlenmesi için kaplanması ve kovan giriş deliğinin küçültülmesi gibi birçok amaçla kullanılmaktadır.

İlaç olarak kullanımı da oldukça eskiye dayanmaktadır. Mısırlılar ölülerini mumyalamada , İnkalar antipiretik(ateş düşürücü) olarak, Yunan ve Romalı doktorlar antiseptik ve yara iyileştirici olarak, Orta Asya’da cilt yaralarına merhem şeklinde propolis kullanmışlardır. 17. yüzyılda Londra farmakopesinde propolis, resmi bir ilaç olarak listelenmiştir. 

Genel olarak doğal yapısında % 30 mum, % 50 reçine ve bitkisel balsam, % 10 esansiyel/aromatik yağlar, % 5 polen, ve %5 diğer maddeler vardır. Propolisin içinde 300 den fazla bileşik tanımlanmıştır ve içeriği bitki kaynağı ve lokal floraya göre değişiklik göstermektedir.

 

Propolisin Faydaları Nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Immunstimulan etki.
  • Yüksek antioksidan etkisi vardır.
  • Antifungal, antimikrobiyal, antiviral, antiparaziter etkisi vardır.
  • Üsteki “anti” etkilerinden dolayı geniş bir etkinlik spektrumuna sahip mikropkıran etkisi vardır; bakteri, virüs, mantar, protozoa (giardia), grip, uçuk ve HIV virüslerine bile etkilidir.
  • Antienflamatuardır.
  • Hepatoprotektif etkisi vardır. Yani karaciğeri korur. Glutatyon seviyesini arttırır.
  • Düzenli propolis kullanan çocukların akut rinit ve soğuk algınlığı semptomlarında azalma gözlemlenmiştir. Ayrıca  üst solunum yolları enfeksiyonu vaka sayısında, semptomların süresinde ve hastalık gün sayısında azalma meydana getirdiği belirlenmiştir.
  • Bazı çalışmalarda ağız içindeki bakterilere karşı etkili olduğu ve ağızda gelişen hastalıkları önleyebileceği belirtilmiştir. Kemoterapi gören hastalarda yapılan bir çalışmada gargara şeklinde kullanılan propolisin oral mukoziti(ağız içi yaraları) azalttığı saptanmıştır. Ayrıca çürük, oral candidiaz enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisi bakımından da etkili olduğu görülmüştür.
  • Topikal olarak uygulandığında da dermatolojide yara, genital herpes,küçük yanıklar ve uçukların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Bazı kanser türlerinin ilerlemesini yavaşlattığına dair çalışmalar olmakla birlikte daha çok çalışmaya ihtiyacımız var elbet ama umut vaat eden çalışmalardan dolayı antikanserojenik ve antitümoral etkisi vardır denebilir.
  • Kanser tedavisinde meydana gelebilecek organ hasarlarını engellemeye yardımcıdır.

 

Propolis Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Arıcılardan,aktarlardan temin edilen ham propolis hem tehlikeli kimyasallar içerebileceğinden hem de çözücü olarak metanol kullanabildiklerinden kesinlikle kullanılmamalıdır. 
  • Arıların propolis kaynağı bulamadığında asfalt ve boya toplayabileceği bilinmelidir.
  • Pahalı bir ürün olduğu için ne yazık ki bazı Tarım Bakanlığı onaylı preparatların üstünde yanlış miktarlar yazabiliyor. Oysa içeriğinde çok çok daha az propolis ihtiva ediyor. O yüzden lütfen tercih edeceğiniz ürünün Sağlık Bakanlığı onaylı olmasına dikkat edin.
  • Gıda takviyesi ruhsatı, onayı olmayan ürünler kullanılmamalıdır.
  • Mutlaka analizleri ve kalite testleri yapılmış ürünler kullanılmalıdır.

 

Antibiyotik yerine kullanılacağını tabi ki söyleyemeyiz ama belki de antibiyotiğe gerek kalmadan bazı basit enfeksiyonel rahatsızlıkları atlatmayı/savuşturmayı başaran güzel bir koruyucu ürün olduğunu söyleyebiliriz. Damla, boğaz pastili, gargara, şurup veya boğaza sıkılan sprey tipi formülasyonlarını tercih edebilirsiniz. Yalnız arı ürünlerinde alerji oldukça önemli. O yüzden alerjiniz varsa lütfen aman sakın kullanmayınız!

Kullandığınız başka ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza/eczacınıza söyleyin. Her şeyin azı karar çoğu zarar. O yüzden günlük gereksinim kadar, doktorunuzun/eczacınızın önerisiyle gerektiği kadar almak kafidir. 

Etiketler: PROPOLİS TANIYALIM
Şubat 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR