Günlük B12 Vitamini İhtiyacı ve Karşılanması

Günlük B12 Vitamini İhtiyacı ve Karşılanması

En çok bulunduğu besinler : Ciğer(B12 miktarı açısından açık ara önde), balık(özellikle ton balığı ve somon), kırmızı et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, hindi, muz, çilek

*Besinlerle alınan B12 vitamini mideden salgılanan bir proteinle(intrensek/intrinsik faktör) birleşip barsaklardan emildiği için sindirim sistemi rahatsızlığı olanların mutlaka B12 eksikliğini bir şekilde ilaçla/takviyeyle gidermek adına doktora danışması gerekir!

Suda çözünen diğer vitaminlerin aksine B12 karaciğer, böbrek ve diğer dokularda depolanır (yaklaşık 4-5 yıl)

B12 tekli preparatlarda olduğu gibi multivitaminlerde de bulunur. Siyanokobalamin, en yaygın kullanılan formudur. Ama metilkobalamin ve adenozilkobalamin aktif formlarıdır.

*B6, B9 ve B12 genelde birlikte vücutta çok iyi iş çıkardıklarından, birbirlerinin gücüne güç kattıklarından bu süper 3’lüyü mümkünse beraber alınız. Zaten B12, B9’u aktive etmekle görevli; B12 azsa sınırda B9 seviyesi olanlarda folat alaşağı olabilir, B9 yüksekse B12 eksikliğini gizleyebilir.

**Vejetaryenler, persiniyöz anemi hastaları, gebeler, sürekli alkol kullananlar, uzun süredir mide ilacı kullananlar, mide ameliyatı geçirenler, AIDS hastaları, metformin kullanan diyabet hastaları, MS hastaları, sperm miktarı düşük olan bireyler, sindirim sistemi emilim rahatsızlığı olanlar(Crohn’s, çölyak, atrofit gastrit), beslenmesi kötü ve nöropsikiyatrik bulguları olan yaşlılar, fenilketonüri hastaları  eksikliğine karşı diyetinde ekstra dikkat etmesi, gerekirse takviye alması tavsiye olunur.

 

Etiketler: b12-vitamini
Aralık 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR